Famílies de colors.
Una manera fàcil de classificar els colors es per famílies cromàtiques, es a dir, aquells que se trobam aprop l'un de l'altre al cercle cromàtic.
També se pot variar la saturació o la lluminositat d'aquest colors, obtenin així un ventall encara més ampli de varietat cromàtica.
Un color es pot definir amb tres propietats: tonalitat, saturació i valor o lluminositat. (HSV)
- Tonalitat: es el tipus de color (vermell, groc, blau, taronja...) ho podríem definir segons la posició del cercle de color.
- Saturació: Es la puresa que té un color, un exemple de color saturat seria un vermell intens i un color poc saturat un gris.
- Valor o lluminositat: Aquí definim lo clar o fosc que es un color.
Blaus, on al menys la mitat de la mescla és de color cian.
Vermells, on al menys la mitat de la mescla és de color vermell.
Grocs, on al menys la mitat de la mescla és de color groc.
Treballs d'alumnes.
Mescles de colors.
Els colors llum son els colors que s'obtenen a partir de la refracció de la llum blanca. De tots els colors que veiem n'hi ha alguns de més importants que d'altres; són els anomenats colors bàsics. Mesclant-los entre ells podem aconseguir tota la resta de colors.
- Llums primàris. Sòn el blau, vermell i verd. Amb aquests se poden obtenir tots els colors.
- Lums secundàris. Sòn el cian (llum blava més verda), magenta (llum blava més vermella), groc (llum vermella més verda).
Pigments de colors. Les pintures son una mescla d'aglutinants i pigments. Els pigments són unes pólvores de colors que s'obtenen dels minerals, les plantes, o fins i tot artificials. Els aglutinats són aquelles substàncies que fan que tinguin una consistència i siguin fàcils d'aplicar a les diferents superfícies. Depèn del aglutinant, poden tenir pintures, llapis de colors, ceres, pastels, etc...
Pigments primàris. Són el magenta, cian i groc. Amb la mescla d'aquests colors s'obtenen tota la resta
Pigments secundaris. A partir de la mescla dels pigments primaris a parts iguals, s'obtenen els pigments secundaris. Aquests són el lila, verd i vermell.
El color.
El color és la sensació causada per la llum quan aquesta interactua amb l'ull, el cervell i la nostra experiència.
L'òptica del color.
Per comprendre el color com una sensació enviada i entesa pel cervell, és important comprendre com una ona electromagnètica (llum) es converteix en un impuls elèctric.
La llum viatja per l'espai en forma d'ones. Aquestes ones estan formades per petites unitats d'energia anomenades quants. En entrar un quant al globus ocular, travessa la còrnia i arriba al fons del globus ocular; la retina. Es aquí on hi ha el receptors visuals, que son estimulats pels quants.
Els receptos visuals són unes cèl·lules amb dos pols que s'encarreguen de convertir la llum blanca en senyal elèctric per enviar-lo al cervell a través del nervi òptic. Aquestes cel·lules s'anomenen bastonets (120 millions), que traduiexen el llum, i els cons que, que tradueixen el color (6 millions)
Sensació de color.
No tots els animals veuen el color com nosaltres. La percepció del color depèn dels ulls i del cervell.
Absorció i reflexió.
Els objectes transmeten la sensació de color gràcies a les propietats físiques d'aquests. Si un objecte absorbeix tota la llum blanca, es veure negre, si la reflecteix tota, se veure blanc, si només absorbeix determinades longituds d'ona de la llum, llavors se veure de color.
2001 Espace Oddisey
Lucy in the Sky with Diamonds
Marc Rothko
Link
La llum i el color
L'arc iris és un fenomen de la naturalesa molt interessant; anem a veure com és produeix aquest fenomen.
Quant un feix de llum blanca (la llum del sol), passa per una gota d'aigua (que actua com un vidre), la llum es descompon en colors. A aquest efecte l'anomenen refracció.
Els colors de l'arc iris es veuen sempre en el mateix ordre: vermell violaci, vermell, taronja, groc, verd, blau i blau violaci. Aquest colors constitueixen l'anomenat espectre dels colors.
El color d'un objecte és una sensació visual, es a dir, una impressió que es produeix al nostre cervell.
Tots els objectes transmeten una sensació visual, això deu a la propietat que tenen les seves superfícies d'absorbir part de la llum blanca (aquesta propietat s'anomena absorció) i de reflectir la llum del color que veiem (reflexió).