La composició
Utilitzar de manera ordenada tots els elements del llenguatge visual a dins d'un espai bidimensional (pintura, dibuix, etc...) o tridimensional (escultura, arquitectura, etc...) ès el que s'anomena composició.
Per fer una bona composició és important tenir la inteció de fer-la. S'ha de tenir en compte la propia cultura i la propia percepció. L'espai compositiu i els elements que hi ha col·locats han de mantenir certa relació de mida, forma, color, distribució, etc. entre les zones lliures i les ocupades.
Compondre no és omplir un espai amb tots els elements fins a completar-lo, sinó distribuir i ordenar els objectes o les formes més apropiades, de manera que l'espai no ocupat en faciliti la lectura i ressalti aquesta organització.
La finalitat d'una composició es basa en la unitat, que implica que els elements estiguin col·locats segons la seva importància.
A una composició les formes i els colors iguals tenen tendència a entendre-les com un grup.
A una composició hi ha colors i formes que tenen més pes visual que d'altres, per exemple els colors càlids o les formes tancades.
Una composició té equilibri quan la força o atracció visual dels elements que hi apareixen es compensen. Per aconseguir ho hi han diferents criteris.
Llei de la balança. Consisteix a col·locar dues formes semblants en mida, color, etc., a la mateixa distància del centre.
Llei de la compensació de masses. Es tracta de buscar l'equilibri mitjançant el contrapès, relacionant formes de mida, color o significació diferent.
link
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada