dilluns, 27 de maig del 2013

3 ESO. Tema 13

La composició

Utilitzar de manera ordenada tots els elements del llenguatge visual a dins d'un espai bidimensional (pintura, dibuix, etc...) o tridimensional (escultura, arquitectura, etc...) ès el que s'anomena composició.

 http://acolhua.org/v1/images/img-arte-delacroix-01.jpg

Per fer una bona composició és important tenir la inteció de fer-la. S'ha de tenir en compte la propia cultura i la propia percepció.  L'espai compositiu i els elements que hi ha col·locats han de mantenir certa relació de mida, forma, color, distribució, etc. entre les zones lliures i les ocupades.

 http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/kandinsky/kandinsky.comp-8.jpg



Compondre no és omplir un espai amb tots els elements fins a completar-lo, sinó distribuir  i ordenar els objectes o les formes més apropiades, de manera que l'espai no ocupat en faciliti la lectura i ressalti aquesta organització. 

 http://www.elsemanario.com/media/files/494-media.jpg

La finalitat d'una composició es basa en la unitat, que implica que els elements estiguin col·locats segons la seva importància.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEje_RPXjUQMEfz6I4Mf8_uUPDzS2HJPOSnr6FWiQBZjQPCl8dsoHLhLTSikLVSFUV2LzNRanqP_M0XljTrGodf5smK42aPIOPFIumnIDfaMpjbJCQI2pqr_xyTef3pfV-NCm2WlbnuUi1Pn/s1600/Monet%252C+Impresion%252C+sol+naciente.jpg
A una composició les formes i els colors iguals tenen tendència a entendre-les com un grup.

A una composició hi ha colors i formes que tenen més  pes visual que d'altres, per exemple els colors càlids o les formes tancades.
 



Una composició té equilibri quan la força o atracció visual dels elements que hi apareixen es compensen.  Per aconseguir ho hi han diferents criteris.

Llei de la balança.  Consisteix a col·locar dues formes semblants en mida, color, etc., a la mateixa distància del centre.

 





Llei de la compensació de masses.  Es tracta de buscar l'equilibri mitjançant el contrapès, relacionant formes de mida, color o significació diferent.










link

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada