dimarts, 21 d’abril del 2015

1 ESO. Tema 17. El Color.

1 ESO. Tema 12

La llum i el color



L'arc iris és un fenomen de la naturalesa molt interessant; anem a veure com és produeix aquest fenomen.
 


Quant un feix de llum blanca (la llum del sol), passa per una gota d'aigua (que actua com un vidre), la llum es descompon en colors.  A aquest efecte l'anomenen refracció.
   


Els colors de l'arc iris es veuen sempre en el mateix ordre:  vermell violaci, vermell, taronja, groc, verd, blau i blau violaci.  Aquest colors constitueixen l'anomenat espectre dels colors. 

El color d'un objecte és una sensació visual, es a dir, una impressió que es produeix al nostre cervell.

File:Ishihara 9.png 

Tots els objectes transmeten una sensació visual, això deu a la propietat que tenen les seves superfícies d'absorbir part de la llum blanca (aquesta propietat s'anomena absorció) i de reflectir la llum del color que veiem (reflexió).





Mescles de colors.

Els colors llum son els colors que s'obtenen a partir de la refracció de la llum blanca.  De tots els colors que veiem n'hi ha alguns de més importants que d'altres; són els anomenats colors bàsics.  Mesclant-los entre ells podem aconseguir tota la resta de colors.

- Llums primàris.  Sòn el blau, vermell i verd.  Amb aquests se poden obtenir tots els colors.
  - Lums secundàris.  Sòn el cian (llum blava més verda), magenta (llum blava més vermella), groc (llum vermella més verda).


 


Pigments de colors.  Les pintures son una mescla d'aglutinants pigments.  Els pigments són unes pólvores de colors que s'obtenen dels minerals, les plantes, o fins i tot artificials.  Els aglutinats són aquelles substàncies que fan que tinguin una consistència i siguin fàcils d'aplicar a les diferents superfícies.  Depèn del aglutinant, poden tenir pintures, llapis de colors, ceres, pastels, etc...

 

Pigments primàris.  Són el magenta, cian i groc.  Amb la mescla d'aquests colors s'obtenen tota la resta

Pigments secundaris.  A partir de la mescla dels pigments primaris a parts iguals, s'obtenen els pigments secundaris.  Aquests són el lila, verd i vermell. 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada